“Az vagy, amit megeszel”Ludwig Andreas Feuerbach


Biztos hallottad már te is ezt a mondatot.  

Ugyanakkor tisztában is vagy azzal, mit jelent ez valójában?

Olvasod a véget nem érő tippeket és tanácsokat, “hogyan szabadulj meg gyorsan és könnyedén a feleslegtől”, “3 tuti tipp, ha lapos hasat szeretnél”, “a fitness modellek titka: -5kg/hét” esetleg belevágsz egy kalóriaszámolós diétába, hisz mindegy mit eszel, ha kevesebbet fogyasztasz, mint amennyit elégetsz, akkor fogyni fogsz. Talán hallottál már az életmódváltásról ezért te mindent megteszel, azért, hogy az egészségesebb verziót válaszd, így laktózmentes tejet öntesz a kávédba és gluténmentes kekszet eszel hozzá…  

Persze bármibe is fogsz bele várod a csodát, hogy 1-2 hét alatt megszabadulsz minden feleslegtől és idén neked lesz a legjobb beachbody formád.

Igen ám, csak elfelejted azt, hogy a testedben lévő sejtek bizony abból építkeznek, amit te beviszel. Vannak olyan sejtek, amik 1-2 órán belül megújulnak, míg mások egy életen át veled maradnak. Átlagosan 21 napot mondanak, mely alatt a sejtek többsége megújul, regenerálódik.

Ez annyit jelent, hogy legalább ennyi ideig kellene tartanod egy adott diétát, hogy olyan látható jelei legyenek, mint a szebb bőr, fényesebb haj, erősebb körmök és a többi. Persze csak akkor, ha elegendő mennyiségű minőségi és tápláló alapanyagokat viszel be a szervezetedbe, máskülönben csak a szemétdomb fog tornyosulni és ez nem csak belülről, de kívülről is meg fog látszódni rajtad. 

3 hét nem csak az étkezésben fontos tényező, de kb. ugyanennyi idő kell ahhoz is, hogy új szokásokat építs be az életedbe. Az új rutinok kialakítását kezdetben teherként élheted meg, ugyanakkor mégis megéri türelmesnek lenned. Legtöbben a bevásárlást és a főzést tartják a legnagyobb kihívásnak, viszont ha a különböző adalékanyagokkal teli cuccokat eszel, akkor olyan létfontosságú szerveidet dolgoztatod túl, mint például a máj, ami elsősorban az anyagcsere-folyamatokban játszik kulcsszerepet.

Ha túlterheled a szerveidet, akkor a tested nem tud optimálisan működni, ami előbb-utóbb betegségek formájában fog megnyilvánulni.  

Ha jó minőségű alapanyagokból főzöl magadnak tápláló ételeket akkor viszont a sejtjeid és ezáltal a szerveid is meghálálják neked mindenféle tisztító vagy méregtelenítő kúra és speckó cuccok nélkül is.

A baj ott kezdődik, hogy a mai világban mindent rögtön akarunk. Régen még tudtak várni az emberek, hisz nem volt mobiltelefon, hogy bármelyik pillanatban fel tud hívni a legjobb barátnődet, napokat kellett várni egy levélre és amazon sem volt, ami 24 órán belül kiszállított volna bármit.

Nem azt mondom, hogy térjünk vissza erre a szintre csak azt, hogy vannak dolgok, amiket bármennyire is szeretnénk, nem tudunk sürgetni. Ilyen a sejtszintű regeneráció is. Épp ezért nem éri meg az ideig-óráig tartó diétákban gondolkodni, hanem érdemes egy egész életen át is könnyen tartható életmódba fektetni, mely a te saját ízlésedhez, igényeidhez és preferenciáidhoz igazodik.

A testben lévő sejtek abból az ételből származnak, amelyet megeszel. Egy tested van, ezért szeresd, ápold, vigyázd és tiszteld azt.

Ha segítségedre van szükséged a mit? mikor? mennyit? és hogyan? kérdésekben akkor keress bizalommal!  

 
 

Juhász Zsófia

 
 
Életmód és táplálkozási tanácsadásért kattints ide