Rendhagyó bejegyzés következik, ugyanis most nem az emberek táplálkozását veszem górcső alá, hanem a macskák etetésére vonatkozóan adok némi tanácsot, melyeket mint két macsek tulajdonosaként osztok itt meg. 

Én nem vagyok állatorvos, csak a személyes tapasztalataimat osztom meg. A lentebb található listát viszont egy állatorvos segítségével állítottam össze annak érdekében, hogy segíteni tudjam a felelős cicatulajdonosokat. 

A poszt végén találsz egy grafikát, amit akár ki is nyomtathatsz, hogy mindig kéznél legyen, ha kétséged támadna.

 

A páromnak már volt egy fekete cicája – Fufush – mikor megismerkedtünk, majd kicsivel több, mint 3 éve került hozzánk a pajtása, kis vöröskénk, Leo személyében. Már egész pici korában kiderült, hogy viszkető feje és nyaka van (így hívják ezt a betegséget). Ez annyit jelent, hogy képes magát ezen a tájékon véresre és kopaszra kaparni. Ez allergia, ami több mindentől is lehet: étel vagy környezeti tényező, mint például tisztítószer, öblítő, pollen, házipor, atka, de akár penészgomba is. Gyakran az is megesik, hogy több dolog is okozza a problémát egyszerre, így szinte lehetetlen kideríteni, mi is a baj forrása (ennek ellenére én kitartóan próbálkozom). Sajnos erre a problémára gyógyszer nincs, viszont a tüneteket el lehet fedni, így a mi Leolinónk is szőrös, sebek nélkül.

Életmód és táplálkozási tanácsadóként számomra egyértelmű volt, hogy nem kívánom a házi kedvenceimet sem bolti késztermékekkel etetni, hanem nekik is a lehető legjobbat szeretném adni, de amint kiderült Leo betegsége, nem is igazán volt más választásom. Nos, ez a házikosztosdi nem is olyan egyszerű, mivel a macskáknál nem működik a “majd megeszed azt, amit én adok neked, ha éhes leszel” elv. A cicáknak megvan a maguk ízlésviláguk és ehhez ragaszkodnak is. 

A macskák olyanok, mint a kisgyerekek (és egyes felnőttek), mindent megesznek, amit egyébként nem kéne, sőt még azt a látszatott is keltik, hogy szeretik, jót tesz nekik. “Az állatok tudják mi a jó/mérgező számukra” nagyon szép gondolat, de nem teljesen helytálló. Az élelmiszeripar őket is utolérte és behálózta, hála a csili-vili és zörgő-börgő csomagolásban érkező ízfokozókkal teli szaftos tápoknak és jutalomfalatkáknak, melyeket olyan nagy dorombolások közepette falnak fel pillanatok alatt…

No, de a “majd eszi, amit mi” elgondolás sem a legjobb, mert könnyen hasfájás, hányás, hasmenés, rossz közérzet, letargikus állapot vagy épp ellenkezőleg, a túlpörgés, heves szívverés stb. lehet a vége. Ilyenkor minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni a kedvencünket, mert a kiszáradás és az elgyengülés, esetleg a hirtelen szívmegállás fenyegeti. 

Az alábbi ételeket NE add a macskádnak, mert veszélyes, erősen mérgező lehet számukra!

⚠️ Szőlő, mazsola 🍇

Durva hasmenés és hányás garantált, továbbá fennáll a vesekárosodás veszélye is. Azonnali látogatást igényel az állatorvoshoz, mert ilyen esetben a cicák nagyon hamar kiszáradnak és legyengülnek.

⚠️ Burgonya és az ezek családjába tartozó NYERS zöldségek 🥔

Paradicsom, paprika, padlizsán és a petúnia is ide tartozik. A paradicsom még zöld termése, levele és szára is mérgező rájuk nézve, mely súlyos emésztőrendszeri fájdalmakat és agresszív tüneteket okozhat.

Nekünk már évek óta van paradicsom a teraszon, de eddig nem volt probléma, nem érdekli őket ez a növény, ellenben a petrezselyem, amiben a vörös ördög előszeretettel terpeszkedik el. A biztonság kedvéért csak akkor lehetnek a teraszon, amikor van ott valaki velük és ügyel arra, hogy ne tegyenek kárt a palántákban vagy fordítva.

⚠️ Hagymafélék

Nyersen nem eszik meg ezeket, de ha főtt étellel kínáljuk őket, amiben hagyma van, akkor valószínűleg előszeretettel fogják belakmározni. 1-1 alkalommal nem veszélyes, rendszeres fogyasztása esetén vérszegénység alakul ki náluk. Nem csak a friss hagyma, de a por, granulátum, krém és minden egyéb formája is kerülendő. Kutyáknak sem szabad adni hagymaféléket, de ők kevésbé érzékenyek rá, mint a macskák.

⚠️ Tej és tejtermékek 🍼

Ahogy a legtöbb ember, úgy a macskák többsége is tejérzékenyek. Pici cicák még jól tolerálják, de aztán ahogy nőnek, egyre kevésbé tudják megemészteni a tejet. Azoknak a házimacskáknak sem jelent gondot, akik rendszeresen fogyasztanak tejet, de érdemes figyelni a fentebb említett jelekre, és ha megjelennek a tünetek, akkor bizony érzékeny macsekkal van dolgunk. Tej és tejtermékeket esetén csak a natúr, házi változatot adjuk nekik vagyis kerüljük a bolti (dobozos) termékeket.

⚠️ (Nyers) Sertéshús 🐖

Álveszettséget vagy férgesedést okoz náluk, mely nagyon súlyos következményekkel jár. Hő hatására a vírus elvileg elpusztul, de jobb elkerülni és nem kockáztatni egy kevésbé vagy rosszul átsült hússal. Kerüljünk minden olyan (nyers) húst, mely sertéssel érintkezhetett.

⚠️ Máj

Kis mennyiségben és ritkán fogyasztva semmi bajuk nem lesz tőle, sőt! Viszont a túlzott mértékű fogyasztása esetén A-vitamin túladagolás és csontritkulás alakulhat ki náluk.

⚠️ Nyers tojás 🥚

A szalmonella veszély a macskákat is fenyegeti. Nem érdemes kockáztatni. Ezen kívül bőrbetegségek okozója is lehet, az arra érzékenyeknél. (A mi kis vöröskénk is bőrbetegségekre és allergiára hajlamos, így főtt tojást is csak elvétve kap).

⚠️ Kakaó, csoki 🍫

Az ezekben lévő teobromin erős hányáshoz, majd szívmegálláshoz vezethet. Minél magasabb a kakaótartalma, annál veszélyesebb. A fehércsoki sem kivétel és kutyákra is épp oly veszélyes (vagy még inkább), mint a macskákra.

⚠️ Koffein ☕

Kávé, koffein tartalmú tea, energiaitalok stb. Nem csak az ember, de a kisállatok idegrendszerét is erősen stimulálja. Nekik már kis mennyiségben is túl sok lehet.

⚠️ Alkohol 🥃

Semmilyen formában nem adunk alkoholos ételt/italt egy állatnak sem! Lehet az egy likőrrel készült sütemény vagy a  karácsonyi tojáslikőr. Nem szeretnénk, hogy kómába kerüljenek.

⚠️ Gomba 🍄

Az ezekben lévő toxikus anyagok sokkot válthatnak ki a negylábú kedvenceinknél, amibe akár könnyen bele is halhatnak.

⚠️ Csirkecsont 🐔 halszálka 🐟 mogyoró 🌰 mogyoróvaj 🍯

Fulladásveszély. Mondjuk az én macskámmal már előfordult, hogy sikerült megkaparintania az üres mogyivajas dobozt, amit aztán szépen megtisztított a kis nyelvecskéjével. Szerencsére nem lett tőle baja, de tény, hogy ennek az állaga nem nekik való. Kisgyerekek számára is kerülendők hasonló okok miatt.

⚠️ Tonhalkonzerv 🥫

Az emberi fogyasztásra alkalmas tonhalkonzerv nem tartalmazza azt a tápanyagmennyiséget, melyre szükségük van, így könnyen alultápláltság lehet a következménye. A kifejezetten cicáknak készült változatot ugyan megfelelően dúsítják, viszont a túlzott tonhal fogyasztása még így is higanymérgezést okozhat.

⚠️ Cukor, nyírfacukor, cukoralkohol, adalékanyagokat tartalmazó félkész és készételek, nagyipari húskészítmények 🥓

Füstölt kolbász és hal, szalonna, felvágottak, cukros vagy édesítőszeres sütemények, fehérjeporok, bolti adalékanyagos, túl fűszeres, túl sós termékek, öntetek, szószok stb.

Ezek nem csak az állatoknak nem tesznek jót, de nekünk, embereknek sem. 

Végezetül íme képekben, mik azok az alapélelmiszerek, melyeket érdemes kerülnie a macskáknak:

Életmód és táplálkozási tanácsadásért kattints ide