Hogyan és miért lettem életmód és táplálkozási tanácsadó?

Saját megpróbáltatásaimból fakadó tapasztalataim, valamint a szenvedélyem a táplálkozás és az egészséges életmód iránt sarkallt arra, hogy különböző képzéseket végezzek el, kutatásokat tanulmányozzak és információkat gyűjtsek ezekben a témakörökben és amelyeknek segítségével akár Neked is tudjak segíteni a testformálással kapcsolatos terveid elérésében.

Gyerekként és tiniként is súlyproblémákkal küzdöttem, amik kihatottak a mindennapi életemre is:

 • a sportban nem tudtam úgy teljesíteni, ahogy szerettem volna
 • a túlzott súlyfelesleg következményeként fokozott sérülésveszélynek voltam kitéve
 • tanulási és koncentrációs nehézségeim voltak
 • testképzavarokkal és hangulatingadozásokkal küzdöttem
 • önbizalomhiányban szenvedtem
 • barátságokat és bizalmat nehezen építettem ki

Ezek következtében, amolyan különcnek éreztem magamat, aki sehova nem tud beilleszkedni, ami az életnek ebben a periódusában nem egy nyerő helyzet.

Ha az életem ebben a szakaszában tudtam volna azokat a dolgokat, amiket most tudok, megúszhattam volna ezeket a nehézségeket, hisz ezek mind a nem megfelelő táplálkozási és életmódbeli szokások következményei.

Saját tapasztalataimból merítve, hiteles kutatásokra hivatkozva és a tudományra alapozva állítok össze minden tanácsadási anyagot, aminek a segítségével elsajátíthatod az alapvető egészséges étkezéshez szükséges alapokat, és életmódbeli tényezőket. A Páros Életmódváltó Programban pedig egy extra segítséget is kapsz egy hozzád közel álló ember személyében, míg a Családbarát Életmódváltó Program keretein belül olyan trükkökkel és praktikákkal látlak el, amelyeknek az alkalmazásával a gyermeked is elfogadja az egészséges ételeket és megfelelő táplálkozási szokásokat.

Ha úgy gondolod, hogy Neked vagy Családodnak szüksége van segítségre, ne habozz! 

Keress bizalommal!

Egyre bővülő akkreditált képzéseim 

Jelenleg folyamatban lévő képzésem

Centre of Excellence 

Gut Brain Connection Nutrition Diploma

Az én történetem

Az életem meghatározó része volt a sport egészen kicsi korom óta. Óvodásként jártam úszóedzésekre és versenyekre, aztán sport tagozatos általános iskolába kerültem, ahol minden nap volt tesióra és heti többször úszóedzésekre is jártam, valamint az iskolai úszócsapatnak is az állandó tagja voltam. Később az úszást a vesrenyszerű kajakozás váltotta fel. Nálam már egészen korán kialakult a sport iránti szeretet és vágy. Volt, hogy suli előtt az uszodában kezdtem a napomat, majd  napközben egy tesióra, aztán az iskola után vissza az uszodába egy újabb edzésre. Ennek ellenére már gyerekként is túlsúlyos és elhízott voltam és nem értettem, hogy miért, hiszen ettől többet már nehezen lehetett volna mozogni. Akkor persze még semmit nem tudtam a helyes táplálkozásról és annak jelentőségéről. Azt ettem, ami otthon volt, amit a családom is evett, csak azokat a dolgokat ismertem.

Akkoriban a családom ezeket mondogatta: “fogadd el önmagad”, “ilyen a genetikád”, “jó vagy úgy, ahogy vagy”, de én nem tudtam ebbe a helyzetbe beletörődni és elfogadni önmagamat, viszont nem tudtam változtatni sem az akkori helyzetemen. 
Kamaszkoromban végigpróbáltam az összes létező diétát. Így utólag azt kell, hogy mondjam: az egyik veszélyesebb volt, mint a másik és nagy szerencsém volt, hogy nem lett komoly és visszafordíthatatlan betegségem az elkeseredett próbálkozásaim következményeként.
Ez idő alatt hol vékonyabb, hol ducibb voltam, de egy hosszútávon fenntartható egészséges életstílust nem tudtam egyedül kialakítani és fenntartani a megfelelő tudás hiányában.

Ennek következtében alakultak-e ki nálam táplálkozási zavarok?

Azt kell, hogy mondjam: igen. Továbbra is azt ettem, amit a családom többi tagja is, de az adagokat drasztikusan csökkentettem. A koplalásból adódóan bizonyos időközönként falási rohamok törtek rám, és ilyenkor képes voltam rosszullétig tömni magamba az ételt. Ennek következményeként alakult ki nálam a jojó effektus

Milyen hatással volt mindez a tanulmányaimra és a hétköznapjaimra?

A súlyos kalóriadeficit és az edzések következtében kialakult nálam egy olyan állapot, amit csak nehezen tudok leírni.

 • Tanulási nehézségeim voltak,
 • koncentrációs zavarokkal küzdöttem és
 • folyamatosan fáradtnak és kimerültnek éreztem magamat.
 • Sokszor kerültem depresszív, melankólikus állapotba.
 • A környezetemben lévőkkel elutasító és olykor agresszív voltam.
 • Testképzavarokkal küzdöttem: a tükörben még mindig egy elhízott személyt láttam, miközben a valóságban már sovány és alultáplált voltam.
 • Társadalmi életem nem sok volt, hisz az iskolában nem alakítottam ki mély barátságokat. Amíg az osztálytársaim egy részét csak a bulik és a szórakozás érdekelte, addig egy másik, jelentős hányadát csak a tanulás. Én egyik csoporttal sem tudtam teljesen azonosulni. 
  A sportos közegben sem igazán találtam a helyem, hisz nem illettem a sok fitt gyerek közé.
  Ezek következtében, amolyan különcnek éreztem magamat, aki sehova nem tud beilleszkedni, ami az életnek ebben a periódusában nem egy nyerő helyzet. .

rengeteg és nem megfelelő edzés következményeként nagyon megterhelődtek az izületeim, ami rendszeres térd-és bokaficamokhoz vezetett, aminek egy térdműtét lett a vége. 

Közvetlen a műtét után már nem tudtam úgy és annyit edzeni, mint korábban, valamint jött a nagy felismerés, hogy az életem nagyon nem egy jó irányba haladt, ezért sürgősen változtatnom kellett az addigi életvitelemen. 

Az érettségi után szakmát szereztem, majd egy lehetőséget kihasználva Olaszországba mentem ki dolgozni, ahová később ki is költöztem és ahol jelenleg is élek. Itt megismerkedtem a tradicionális mediterrán konyhával és elkezdtem fokozatosan áttérni rá: egyre több és több zöldség, gyümölcs, saláta, hüvelyes és később a hal is bekerült az étrendembe kiszorítva az egyszerű szénhidrátokban és telített zsírokban gazdag cukros késztermékeket.

Ennek köszönhetően változni kezdtem: egyre jobban és energikusabbnak éreztem magamat, valamint kezdtem harmóniába kerülni önmagammal.

Már nem voltam alultáplált és a testsúlyom is kezdett normalizálódni, de mielőtt teljesen rendbe jöhettem volna, hazamentem és újrakezdődött az egész kálváriám: rövid időn belül visszaszedtem a leadott kilókat. 

Ekkor értettem meg mekkora jelentősége van a táplálkozásnak és az életmódnak. Rájöttem, hogy életmódot kellet váltanom, olyan étrendre és edzésekre van szükségem, amit hosszútávon is, minden gond nélkül tudok tartani. Tudatosan kellett felépítenem az étrendemet és az edzéseimet is.

De hogyan?

Sokáig nem tudtam, hogy hogyan is kezdjem el ezt az új életformát, amiben kiegyensúlyozott és egészséges lehetek. Nem tudtam, hogy pontosan mit kéne változtatnom ahhoz, hogy elérjem a céljaimat önsanyargatás nélkül. Egyáltalán mi az egészséges és mi nem az? Rengeteg az ellentmondás ebben a témában is. 

Kezdetben csak olvastam. Mindent, ami az egészséges életmódot érinti, de arra kiemelten figyeltem, hogy milyen forrásokból származnak az adott információk és próbálkoztam a leghitelesebb tanácsokra és módszerekre hagyatkozni, elkerülve a különböző divatmagazinok tanácsait.

Végül mégis úgy döntöttem, hogy segítséget kérek egy életmód és táplálkozási tanácsadótól, akinek a nézeteivel azonosulni tudok, vagyis, aki hiteles és megalapozott kutatásokra és alapvető tudományokra támaszkodik a munkája során. 

Miért? Hisz már jó úton voltam! Egyedül is képes lettem volna elérni a céljaimat. 

Lehet, de nem mindegy, hogy mikor. Már így is rengeteg időt töltöttem el azzal, hogy források után kutattam, majd azokat tanulmányoztam, nem beszélve arról, hogy egy ember berögződött szokásait és nézeteit csak nagyon nehezen tudja megváltoztatni egyedül, hiszen mi emberek hajlamosak vagyunk a saját életünkben csak azokat a dolgokat meghallani és meglátni, amiket mi saját magunk igaznak vélünk. Olykor mindenkinek szüksége lehet egy olyan személyre, aki biztatja, támogatja és aki új irányt mutat. Egy külső szemlélő könnyebben lát meg olyan dolgokat, amiket mi magunk észre sem veszünk vagy nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Természetesen ehhez nem árt, ha nyitottak vagyunk az újdonságokra és nem folyton csak a kifogásokat keressük. 

Életem egyik legjobb döntése volt, amikor belevágtam egy komplex, személyre szabott életmódváltásba. Nem csupán csak megszabadultam a súlyproblémáimtól, hanem hosszútávon – immár évek óta – fenn tudom tartani a formámat, valamint fejleszteni is megtanultam a céljaimnak megfelelően, sőt az egész jellemem is megváltozott.

 • Több önbizalmam lett, elhiszem, hogy igenis én alakítom a sorsomat és a jövőmet. Ha valami nem tetszik, akkor nem félek változtatni rajta.
 • Összességében kitartóbb, motiváltabb, céltudatosabb, alázatosabb, türelmesebb és kiegyensúlyozottabb lettem.
 • Lett jövőképem és nem félek belevágni az új dolgokba sem.
 • Hiszem, hogy én is képes vagyok elérni azt, amire eddig még csak gondolni sem mertem.
 • Megtanultam előre megtervezni a mindennapjaimat is, ezáltal sokkal produktívabbá váltam.
 • Már nem vagyok állandóan fáradt, sokkal kipihentebb vagyok, mint korábban bármikor és nincs bennem reggelente az az érzés, hogy már megint fel kell kelnem hisz egy új nap vár rám a mókuskerékben. Ezzel szemben minden nap mosollyal az arcomon ébredek arra gondolva, hogy ismét egy új nap van, tele kihívásokkal és a nap végén úgy fekszem le, hogy ma is hozzátettem valamit ahhoz, hogy elérjem a céljaimat.

Ez az életmódváltás nem csak arról szólt, hogy ne szégyelljem magamat a strandon bikiniben, hanem attól sokkal többet adott: megváltoztatta az önmagamról alkotott képet és a dolgok/emberek iránti hozzáállásomat is. 

Sokkal empatikusabb, türelmesebb, elfogadóbb és megbocsájtóbb lettem nem csak másokkal, de magammal szemben is.

Megtanultam, hogy minden egyes nap keményen kell dolgoznom a sikerért, de a befektetett munka hosszútávon megtérül. A sikert nem adják könnyen, meg kell harcolni érte minden egyes nap, heteken, hónapokon, akár éveken keresztül, de megéri. 

Beleástam magamat az életmód és táplálkozástan végtelen bugyraiba és elérkeztem egy olyan pontra, amikor úgy érzem, hogy sikerült annyi tudást összegyűjtenem, amivel akár Neked is tudok segíteni!

Kérlek, Te ne kövesd el azokat a hibákat, amiket Én elkövettem. Nem kell egy olyan testben élned, amiről úgy érzed nem a tiéd. Én segíthetek kihozni magadból a maximumot és célom, hogy átadjam Neked mindazt a tudást, amit Én hosszú évek kemény munkájával, időmet és anyagi javaimat nem sajnálva sajátítottam el. 

Egy olyan egészséges, Rád szabott, ízlésednek megfelelő, céljaidat segítő, változatos étrendet és életmódbeli tanácsokat ajánlok Neked, melyeket úgy építhetsz be a mindennapjaidban, hogy még élvezni is fogod

A tanácsadás keretein belül megmutatom Neked, hogy a kedvenc ételeidet miként tudod elkészíteni minden szempontból elérhető és valódi természetes alapanyagokból úgy, hogy azok Téged és a céljaidat szolgálják. 

Ha megtisztelsz a bizalmaddal, legyen bármi az ok, amiért az életviteleden és/vagy táplálkozási szokásaidon szeretnél változtatni, akkor megígérhetem neked, hogy a Személyre Szabott Életmódváltó Program során a legjobb tudásom szerint foglak segíteni benne.

Ha pedig családostul ugranátok fejest a változásokba, akkor szeretettel ajánlom nektek a Családbarát Életmódváltó Programot, melyet a ti igényeiteknek megfelelően alakítok ki.